Vattenkikarens
värld

Utan att behöva doppa huvudet under vattenytan kan vi gå på upptäcktsfärd längs botten och titta på musslor och vattenväxter. På stenarna i bäcken sitter vackra nät som ser ut som strutar med öppningen mot strömmen. Det är nattsländelarvens fångstnät. En annan nattsländeart har byggt sitt eget hus som den vandrar omkring med. Mellan stenarna gömmer sig musslor med sina två öppningar, den ena för att suga in vatten och den andra för att spruta ut vatten. Inne i musslan finns ett sinnrikt system för att ta hand om maten som sugs in.

 

Vattenkikaren följer även med till badstranden. Tångräkor och små rödspättor avslöjas med hjälp av vårt fönster mot livet under ytan.

 

Vattenytan är många gånger som ett ogenomträngligt hinder för att upptäcka livet i vattnet. Med hjälp av en vattenkikare kan man på grunt vatten gå omkring och studera livet under ytan utan att bli blöt. Och en ny värld öppnar sig. I strömmande vatten kan ni gå uppströms, så slipper ni det grumliga vattnet.

Användbara länkar:

Vattenkikaren - här finns information om vad du kan hitta på stranden.

Vattenriket - här finns information om vad du kan hitta i bäckar, sjöar och dammar. 

Har du tips på fler användbara länkar eller webbmaterial? Mejla oss på info(at)johanhammar.com så lägger vi till det här.