JH080721_006.jpg
Naturens skafferi

Det finns massor av ätbart i naturen. Det självklara är förstås olika bär. Blåbär, lingon, hallon och björnbär får det att vattnas i munnen. Och svamp förstås. Men det finns även mycket annat för den som är nyfiken och vill upptäcka. Det finns en mängd böcker som behandlar naturens godsaker och nedan finns några boktips. Mycket resurser finns även på nätet och nedan finns några användbara länkar.

Prova till exempel Naturskyddsföreningens recept på gransirap: 

 

"4 dl ljusgröna, mjuka granskott, 2 dl socker, 1 citron. Skiva citronen, varva med granskott och socker och häll i en burk med tättslutande lock. Inget vatten behövs. Låt stå i två veckor, vänd på burken, då och då tills sockret löst sig. Sila av granskotten och citronen och njut av den färdiga gransirapen på glass, i te, eller som hostmedicin."

Användbara länkar:

Skogsskafferiet är en fantastisk hemsida där det finns mängder med information om ätbart i naturen. Man kan söka på olika växter eller söka på månad för att se vad som är aktuellt i naturen just nu. Rekommenderas varmt!​

Boktips:

Vilda bär av Bo Nylén

Plocka vilda matväxter av Ulla-Märta Westerstål

Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist

Vildplockat av Niki Sjölund

Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen

Naturkokboken av Ingrid och Pelle Holmberg

Har du tips på fler användbara länkar eller webbmaterial? Mejla oss på info(at)johanhammar.com så lägger vi till det här.