JH151025_0053.jpg
Färger och nyanser

Träd och buskar börjar skifta från sommarens mörkgröna färger mot gulare nyanser. Några börjar bli orange och röda. Det gröna klorofyllet drar sig tillbaka från bladen och då blottas andra nyanser. Det gula är karotenoider, samma färgämne som i morötter och det röda är antocyaniner som träden nybildar på hösten.

 

Efter de första kalla nätterna kommer färgerna formligen att explodera. Det är en vacker tid. Men inte alla trädslag skiftar färg. Alen fäller sina blad gröna, vilket beror på att alens blad innehåller mycket kväve. Kväveöverskottet beror i sin tur på att alen tar hjälp av kvävefixerande bakterier i rötterna, vilket andra trädslag saknar. 

Tips:

Ge er ut och samla så många olika färger och nyanser som ni kan hitta. Klistra upp det ni hittar på ett papper. Gör en guldkrona av lönnlöv. Vik bladen runt ett band och sy med enkla korsstygn för att hålla löven på plats. Eller gör lövfigurer där ni ritar vidare på bladets form när de sitter uppklistrade på ett papper. Måla direkt med växterna på ett vitt papper, och gör en så kallad florell. Vilka färger kan ni få fram? Man kan också göra egna vattenfärger. Samla 2–5 dl blad av en särskild färg och koka i 0,5 dl vatten i 5–10 min.